Intervju: Ogenj

Petak, 18.11.2016.
Ogenj u Čakovcu (Fox Bar)

Koprivnički sastav OGENJ nastupao je u FOX baru u Čakovcu. Zgodna prilika za kratki intervju. Band se sastoji od pet članova, a osim uobičajenih instrumenata, imaju tamburu bisernicu i violinu. Više o bendu možete pročitati na njihovoj uredno popunjenoj facebook stranici: https://www.facebook.com/OgenjEtno i bandcampu: https://ogenj.bandcamp.com/

1920-02

LiveSvirke: Na internetu vašu glazbu različiti autori definiraju na razne načine, ali uvijek je to kobinacija različitih žanrova. Što bi vi rekli?
Ogenj: Plesno glasni folk punk-rock.

1920-13

LiveSvirke: Kako je to počelo?
Ogenj (Nikola): Tomislav (umjetničkog imena Ant Ruth) je za sve zaslužan. Oduvijek su mu se u glavi rojili stihovi. Iako živi u Koprivnici, porijeklom je Međimurec, pa i piše na kajkavskom. Njegova je bila ideja i inicijativa za osnivanje ovog  benda. Autor je svih tekstova i glazbe a ostali članovi Ognja doprinose osmišljavajući aranžmane. Ogenj je prvo krenuo kao akustični sastav, ali falilo nam je ritma, plesa i zabave, pa su smo uzeli bubnjara i tako je krenuo bend “na struju”.

LiveSvirke: Bi li vam smetala ili godila uspredba s Cinkušima ili Kom3dijom?
Ogenj: Ne bi smetala. Cijenimo njihov rad, ali naša ideja je krenula potpuno neovisno o tim bendovima. Tomislav je pisao stihove i glazbu na kajkavskom i puno prije osnivanja “Ognja”.

1920-14

LiveSvirke: Kako ste smislili ime benda?
Ogenj (Tomislav): Jedno rano jutro, kroz staklo kamina sam gledao oganj kako gori. I jednostavno se sjetio da je to pravo, moćno, ime!

LiveSvirke: Postoje li kakvi javno dostupni materijali?
Ogenj: Postoje! Izdali smo DIY EP, ima nas na bandcampu, youtube-u i uživo na koncertima! Nemamo ugovor s diskografskom kućom, za sada je sve DIY produkcija.

LiveSvirke: Gdje vi mislite za sebe da ste najbolji? Studio ili uživo?
Ogenj: Najbolji smo uživo i to dok smo glasni! Odgovara nam intimnija klupska atmosfera gdje se lako širi energija i  stvara komunikacija s publikom. Htjeli bi naglasiti da smo dobro prihvaćeni i u drugim dijelovima Hrvatske (i šire), bez obzira na kajkavski izričaj. Publika nas ne smatra nekakvim lokalnim bendom koji ne bi trebao izlaziti izvan svog geografskog okvira u kojem je nastao. Energija živog nastupa je univerzalna.

LiveSvirke: Što bi još voljeli reći, a ne pitaju vas?
Ogenj: Voljeli bi da nas pitaju o čemu pjesme govore i da li u njima postoji neki smisao. Pjesme su prožete dubljem shvaćanju života – smrti, ljubavi, Bogu. Na taj način ne želimo skrivati tko smo i što osjećamo. Samo želimo reći da kroz glazbu dajemo sebe, pa je onda tu i taj dio nas. Nitko još nije postavio pitanje o tome, a mi bi voljeli porazgovarati.

LiveSvirke: Planovi za dalje?
Ogenj: Dok bude volje, snage i elana Ogenj će snimati i nastupati, koliko god dozvoljavaju obiteljske i druge obaveze. Radimo to jer volimo. Za sada imamo dogovorene svirke 3. prosinca u Prelogu, 16 prosinca u Zagrebu (Branimir centar  u sklopu art pullover dogadaja koji pokriva 101-ica ), 17. prosinca u Zagrebu u Boogaloou kao gosti Zadrugi na njihovom dvadeset petom rođendanu, 30. prosinca u Zadru i bit će još toga ali o tom – po tom; dok dogovor bude siguran i potvrđen, znat će se!

Intervjuirao i fotkao: Ivan Lepoglavec

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Možda vam se također sviđa...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *