Luka Toman: Prepoznatljiv zvuk gitare na Urbanovim koncertima i albumima

Luka Toman je gitarist u bendu Urban&4. S Damirom Urbanom svira već nekih 11 godina i kreira prepoznatljiv zvuk gitare na Urbanovim koncertima i albumima. Moram priznati da sam, kao jedan od većih fanova lika i djela Damira Urbana i njegove Četvorke, bio sretan kao malo dijete kad sam sa Sandijem Bratonjom dogovorio susret prije njihovog koncerta u Čakovcu u sklopu „Ljeta u gradu Zrinskih“, i kad mi je rekao da će i Luka rado za LiveSvirke.com ispričati sve o opremi koju koristi na Live nastupima.

Zvuk gitare kao Signature u pjesmama

Iako je Damir Urban specifičan po mnogočemu, teško je zanemariti činjenicu da su njegovi uradci upravo toliko dobri koliko su dobri ljudi koji su stvarali cjelokupnu zvučnu sliku na albumima. I činjenicu da su njegovi koncerti upravo toliko dobri koliko je cijeli bend dobar. Luku Tomana sam u nekoliko navrata slušao na Urbanovim koncertima, i možda sam najviše pažnje posvećivao upravo zvucima koje proizvodi njegova gitara. Iako nije sudjelovao u stvaranju potpisa na meni omiljenom albumu „Žena dijete“, zasigurno je i više nego dostojno zamijenio prethodnika, te na sebi svojstven način, izuzetno kvalitetno interpretira poznate gitarističke bravure na ranijim Urbanovim pjesmama, koliko i na pjesmama u čijem stvaranju je i sam sudjelovao.

Prvi izbor gitare: Fender – tri puta

Tko god prati Urbanovu Četvorku, nemoguće je da nije zamijetio Lukine Fender gitare. Najčešće koristi zlatni Custom Shop Anniversary Fender Stratocaster. Također, predstavio nam je i svoju drugu gitaru u životu – prerađeni crni Fender Lead I iz 1981. godine. U ergeli koju u zadnje vrijeme koristi, svoje je mjesto našao i crni Jazzmaster – ručni rad našeg domaćeg graditelja gitara Roberta Bašića, koji je Luki izradio Jazzmastera po njegovim željama i uputama.

Legendarno pojačalo kojeg se neće tako brzo riješiti

Posebnu pozornost je Luka skrenuo na svoj VOX AC30 iz 1994. godine, za kojeg kaže da ga neće tako skoro maknuti. Pojačalo ima 2 plave Celestion 12-ice, i uglavnom ga svira uštekan u Normal.

Pedalboard – koristi se, i ne čisti se

Lukin pedalboard se sastoji od nekoliko sjajnih komada pedala, prave poslastice za Vintage i ine sladokusce. Uz nezaobilazan EHX-ov Memory Man DELUXE, tu su još Holy Grail Reverb, Boomerang looper, Line6 Delay (što ćeš, voli Delay-eve), MXR-ov Micro Amp za Boost, Drive od TC Electronics, Deuce Tone RAT i FuzzFactory. Također, ima i Tuner kao nužno zlo. Napajanje, obnavljanje i wiring pedalboard-a mu je radio riječki majstor Vlado Kariolić KFX.

Kako to sve skupa zvuči?!

Nakon što nam je ispričao sve o svojoj opremi i insrumentima, Luka nam je demonstrirao kako to sve skupa može zvučati.

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Možda vam se također sviđa...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *