Mostar Sevdah Reunion na Španciru

Drugog dana Špancira (19.08.17.) u Kraljevskoj zoni koncert su započeli balkanski blueseri Mostar Sevdah Reunion s početkom malo iza 22 sata.

Kao što ime govori, sastav podrijetlom iz Mostara svoj glazbeni opus temelji na kombinaciji sevdaha i sevdalinki, romske glazbe s elementima gipsy/jazz/bluesa u nekoj modernoj varijanti. Sad se pitate što to znači i kako to zvuči?

Ukratko i pojednostavljeno, ovaj već punoljetni sastav koji se sastoji od Miše Petrovića (gitara), Sandija Durakovića (gitara), Nermina Alukića Cerkeza (vokal i gitara) , Marka Jakovljevica (bass), Senada Trnovca (bubnjevi) , Vanje Radoje (violina) i Gabrijela Prusine (klavir) svira fusion sevdaha / gipsyja s puno improvizacija, gdje pritom stil muziciranja svakog član dolazi do izražaja, a opet zvuče kao skladna cjelina i savršeno se upotpunjuju.

Ovo im je bio treći nastup na Španciru (nadam se ne i posljednji). Koncert su započeli lagano dok se publika tek skupljala. Moram priznati da nisam pretjerano upoznata s opusom Mostar Sevdah Reuniona te sam došla na koncert bez prevelikih očekivanja iako slove za poznatije ime u tome žanru, a publika je to i dokazala. Činilo se da im vrijeme ne ide na ruku, na početku je publike bilo malo i bili su uspavani, ali to ih nije obeshrabrilo i poveli su nas na putovanje kroz prošlost. Prostor se počeo puniti, brojni fanovi su se pridružili pjevanju, plesanju, pa čak su i kolo ispred bine zaplesali i pobijedili su kišu.

Mostar Sevdah Reunion su pokazali da su izvrsni glazbenici, ne samo tehnički, već i količinom emocija i iskustva i prizemljenošću koju unose u sviranje. Bol, ljubav, patnja, sreća – sve je to pomiješano u sevdahu i htio ne htio dirne te barem malo.Nakon dva sata sviranja koja ti prolete kao 5 minuta hoćeš još. Dođe ti da zagrliš stranca pored sebe. “Što ti je život”, kako kaže u jednoj pjesmi, uz hladan povjetarac i kišicu kada bend ostane svirati bis još pola sata. Bis u kojem su izmiješali Bježi kišo s prozora, Another brick in the wall, Another one bites the dust i Zenica blues uz čistu improvizaciju i uživanje na stageu.  Savršen zaključak večeri i kraja svirke.

Facebook galerija drugog dana Špancira na LiveSvirke.com Facebook-u.

 

Autor: Lucija Kožar

Foto: Maja Musić

 

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Možda vam se također sviđa...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *