nuSynergetic Orchestra održao lekciju i mnogo “većima” od sebe

Gotovo da nema Varaždinca (a i stanovnika šire okolice) koji još nije čuo da su 2. i 3. studenog u varaždinskoj ruševnoj sinagogi održani sessioni nuSynergetic Orchestra. Čak i ako se još uvijek pitate tko ili što je nuSynergetic morate priznati da je impresivno apsolutno do zadnjeg mogućeg mjesta rasprodati koncert dva dana za redom – u Varaždinu! Čak i da se kasnije nije dogodio nikakav impresivan moment, ovo je već dovoljno da ovaj tekst ostane u pozitivnom tonu. A dogodio se. Dogodile su se milijarde.

20161102-nik_7477

Za nuSynergetic Orchestra prvi puta smo čuli prošle godine na njihovom “probnom” session u napuštenoj hali Varteksa (još uvijek mi nije jasno zašto se ti prostori ne koriste češće) za koji se ulaznice nisu mogle nabaviti već je publika bila prisutna samo s pozivnicom. Osim onih izuzetno bliskih orkestru, većina prisutnih je na koncert došla lagano skeptična sa stavom “ajde da vidimo kaj imaju”, ali su s koncerta otišli s toliko pozitivnih dojmova da se portal i Facebook feedovi prisutnih jednostavno nisu gasili danima nakon koncerta – bilo fotkama ili dojmovima s tog ‘tajnog koncerta’. Nakon toga uslijedila je stanka i iščekivanje publike, a istovremeno strašan kreativni razvoj svih uključenih glazbenika, kako na njihovim drugim projektima, tako i na ovom.

20161102-nik_7508

Impresivno iskorišten prostor sinagoge koji su, kako smo čuli od organizatora, a i vidjeli na društvenim mrežama, sami doveli u red, postavili amfiteatralno gledalište, ozvučili i (najbitnije) barem malo ugrijali poslužio je kao odlična kulisa za glazbeni spektakl koji je u svakom trenu uključivao između 20 i 28 glazbenika. Posebnost ekipe nuSynergetica je to što njihove koncerte upijate preko bežičnih slušalica koje pomažu da do vas dođe ‘čisti’ zvuk u kojem čujete svaki ton svakog od tih dvadesetak izvođača.

20161102-nik_7581

Osobno nisam ljubiteljica ‘instrumentala’ odnosno glazbe bez vokala i teško mi se prisiliti slušati tako nešto, ali uz nuSynergetic ni ne shvaćaš taj nedostatak vokala jer samo dok poloviš sve instrumente, svaki taj ton, svaku varijaciju, svako soliranje, prošle su već tri skladbe i red je na vokalima. Odlični Neven Stipčić i Martina Friščić savršeno su se nadopunjavali specifičnim hrapavim, lagano promuklim glasovima u obradama popularnih pjesama poput Just the two of us ili Always there i Safe from harm. Ono što mi je možda najdraže od svega je to da su nuSynergetic prepoznali i van Varaždina budući da njihova autorska stvar My Instabilities polako, ali sigurno osvaja i top ljestvice.

20161102-nik_7591

Ne znam postoji li glazbeni projekt za koji se više nadam da će uspjeti od ovog. Skupina na prvi pogled ne spojivih glazbenika koji savršeno funkcioniraju na pozornici, cijeli tim iza njih (naime, u nuSynergetic je uključeno gotovo 60 ljudi sve zajedno) i publika koja je sve to prepoznala, ukratko… miriši na dobro. Stvarno, stvarno, stvaarno se nadam da iduće godine s ova dva, prelaze na tri termina, pa na četiri pa na turneju. Žalosno je samo da, da se ovaj projekt ‘rodio’ negdje ‘vani’, u većoj sredini, ekipa bi već punila puno veće hale od ove.

20161102-nik_7537

Ukratko, LiveSvirke su uz nuSynergetic glavom, bradom i do zadnje žice. E da… cijeli nuSynergetic tim su volonteri. Nula para, a pun svemir muzike!

Galeriju fotografija s koncerta 2.11. možete pogledati na našoj FB stranici: nuArs Session No.1

nuSynergetic Orchestra možete pratiti na njihovoj Facebook stranici.

Za LiveSvirke.com: Andreja Piskač
Fotografije: Džeraldina Kuzminski

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Možda vam se također sviđa...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *